obey-robots.txt
  

pHpFusion-Nederlands


 Nederlands-, Vlaamstalige pHp-Fusion support site voor België en Nederland.


 PHP-Fusion is een open-source "Content Magagement System" (CMS) geschreven in PHP en MySQL.
 Het beheren van uw site gaat met een eenvoudig en begrijpbaar administratie systeem.
 PHP-Fusion bevat o.a. een forum, shoutbox, enquêtes, profielpagina's, nieuws, fotogalerij, weblinks enz.
 Uiteraard is de standaardinstallatie nog uit te breiden met infusies (modules) en andere thema's (skins).

Inloggen
Geef gebruikersnaam

Wachtwoord



Nog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Gebruikers Online
» Gasten online: 6

» Leden online: 0
» Nieuwste lid: BlackHawk
Recent Online
FAQ: Hoe kan ik...
FAQ (Frequently Asked Questions) >Hoe kan ik...
... het aantal nieuwsberichten op de startpagina wijzigen?... mijn site naar een andere host verplaatsen?...mijn website uploaden via een FTP programma?..een infusion toevoegen?
... het aantal nieuwsberichten op de startpagina wijzigen?
In news.php in de root van de installatie kom je de volgende regel tegen:

$items_per_page = 11;

Zet hier in plaats van 11 een ander getal neer, in verband met de twee koloms versie van het nieuws (een bovenaan en dan twee gelijke kolommen) moet het eigenlijk een oneven getal zijn.
Top
... mijn site naar een andere host verplaatsen?
U kunt uw site op een aantal manieren naar een andere host verplaatsen (migreren). De procedures zoals hieronder worden beschreven geven slechts een van de mogelijke manieren.

Het wordt altijd aangeraden om eerst een checklist te maken van uit te voeren acties en om deze acties af te vinken zodra ze zijn uitgevoerd. Neem rustig de voor de voorbereiding en de uitvoering van de migratie. Zo loopt u de kleinste risico's van fouten.

Eerst een procedure die gevolgd kan worden als de NIEUWE server onder een andere domeinnaam draait.

1. Creeër een verse installatie van PHP-Fusion op de NIEUWE server met dezelfde PHP-Fusion versie die u al gebruikt.
2. Ga als de installatie compleet is, inclusief het registreren van de superbeheerder, naar Beheerder Paneel -> Systeem Beheer en laat een browservenster op die pagina open staan.
3. Maak een complete backup van uw site op de OUDE server, zowel van de bestanden als de database (tenminste een complete database backup via Beheerder Paneel -> Systeem Beheer -> Database Backup maar het kan nooit kwaad er ook een te maken via PHPMyAdmin, voor het geval dat).
4. Kopieer alle bestanden van de OUDE server naar de NIEUWE server MAAR DOE DAT NIET MET config.php (anders overschrijft u het bestand met de informatie die gebruikt wordt voor het benaderen van uw database). Indien u de db-backup map voor de site op de OUDE server had veranderd, verzeker u er dan van dat u de meest recente backup ook kopieert naar de map ../administration/db-backups/ op de NIEUWE server.
5. Ga naar de Systeem Beheer pagina die u open liet staan bij stap 2.
6. Ga naar Database Backup en herstel de backup die u maakte via het Systeem Beheer paneel in stap 3.
7. Log opnieuw in.
8. Zet uw huidige site in de Onderhoudsmodus.
9. Als enige content werd veranderd tussen het moment dat u de herstelde backup maakte (forumbercihten, gegevens van bezoekende leden, teller unieke bezoeken) en indien u wilt dat deze gegevens beqard blijven, maak dan een nieuwe database backup via Beheerder Paneel -> Systeem Beheer -> Database Backup. Kopieer deze backup naar de correcte map op de NIEUWE server en herstel deze database via Beheerder Paneel -> Systeem Beheer -> Database Backup. Ga naar Beheerder Paneel -> Systeem Beheer -> Diverse Instellingen en schakel de Onderhoudsmodus uit. (U heeft de site op de NIEUWE server niet in de Onderhoudsmodus gezet, maar het herstellen van de backup van de OUDE server, waar de site wel in de Onderhoudsmodus stond, heeft deze instelling veranderd).
10. Ga naar Beheerder Paneel -> Systeem Beheer -> Diverse Instellingen van de site op de OUDE server en wijzig het Bericht in Onderhoudsmodus zo dat bezoekers een link wordt getoond naar de site op de NIEUWE server.
11. Ga naar Beheerder Paneel -> Systeem Beheer -> Algemene Instellingen en update de benodigde gegeven (bijvoorbeeld URL site) om de nieuwe domeinnaam te tonen.

Houdt er rekening mee dat eventuele absolute URL's in de oude site (bijvoorbeeld links in het forum die wijzen naar http://www.site1.xx/forum/...) nu leiden naar de site op de OUDE server in plaats van naar http://www.site2.xx/forum/... op de NIEUWE server.

Active site
De procedure om een actieve site van een server naar een andere te verplaatsen en tegelijkertijd onnodige downtime te vermijden is gecompliceerder. Het is toch mogelijk uw site te migreren met een minimum aan downtime, maar dit vereist nog betere voorbereiding.

De onderstaande procedure gaat er vanuit dat u over de IP-adressen van zowel uw OUDE als NIEUWE server beschikt en dat uw site via dat IP-adres bereikt kan worden.

Voeg tussen stappen 3 en 4 te volgende toe:
3a. Op de site op uw OUDE server gaat u naar Beheerder Paneel -> Systeem Beheer -> Diverse Instellingen. Wijzig het Bericht in Onderhoudsmodus. Vertel dat de site zal worden gemigreerd en dat wanneer bezoekers het bericht zien, ze de site tijdelijk kunnen bekijken op "this page". In plaats van 000.000.000.000 geeft u het IP-adres van de NIEUWE server. Wees voorzichtig; het kan nodig zijn dat u een subdirectory aan dit adres dient toe te voegen indien u gebruik maakt van een shared server, waardoor het adres er uit zou kunnen zien als 'http://000.000.000.000/appels/'.

Op deze manier zien bezoekers die via name servers die naar de OUDE server doorsturen het Bericht in Onderhoudsmodus waarin een link wordt gegeven naar de NIEUWE server (via IP-adres). Door het klikken op de link komen ze op de NIEUWE server. Bezoekers die op uw site komen via names servers die naar de NIEUWE server doorsturen, zien gelijk de nieuwe site. Kortom, iedere bezoeker kan op de nieuwe site komen. De enige 'maar' is dat absolute links niet zullen werken zolang de nieuwe site alleen kan worden benaderd via het IP-adres. Aangezien de name servers wereldwijd binnen enkele dagen zullen zijn ge-update is dit slechts een tijdelijk probleem.

Indien u DNS-servers zelf kunt instellen (bijvoorbeeld via een controle paneel van uw sites host), dan wijst u de naam van uw site naar de NIEUWE zodra u alle bovenstaande stappen heeft doorlopen. Indien de DNS-servers voor u worden ingesteld (en u geen invloed heeft over wanneer dat gebeurt), verzeker u ervan dat u een bestand in de root van uw NIEUWE server heeft klaar staan, die bezoekers naar de site op uw OUDE server zal sturen, waarbij u gebruik maar van het IP-adres. Zodra u dan voor de gelegenheid heeft, dient u uw site dan te migreren.

De procedures zoals boven beschreven zijn alleen van toepassing op uw PHP-Fusion site en niet voor eventuele andere sites die zijn geïnstalleerd op dezelfde hosting account op de OUDE server. Het kopiëren van alle bestanden van de OUDE server naar de NIEUWE server kan ook alle html-gebaseerde paginas verplaatsen, maar alles dat gebruik maakt van een andere database of een andere database voorvoegsel hoeft niet te zijn mee gemigreerd (afhankelijk van de gebruikte instellingen bij uw laatste database backup). Verder zijn er nog andere zaken te regelen, zoals bijvoorbeeld ftp-accounts voor andere personen dan uzelf, email acconts, e.d.
Top
...mijn website uploaden via een FTP programma?
Als je je site eenmaal kant en klaar op je harde schijf hebt staan, is het tijd om hem te uploaden: het overbrengen van je site naar je webruimte.

Webruimte
Om je website online te zetten moet je eerst webruimte hebben. Als beginner is het het beste om eerst te experimenteren met gratis webruimte: deze krijg je meestal bij je internet-abonnement. Kijk op de site van je provider voor meer informatie.
Als je al wat verder bent, kan het zijn dat je een eigen domein wilt. Deze kun je bestellen bij een hostingbedrijf en kosten meestal zo'n 30 euro per jaar.

FTP-client
Nu heb je nog een FTP-client nodig: deze maakt verbinding met je webruimte en brengt je bestanden over. FileZilla is een goed programma, dat beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen.
Top
..een infusion toevoegen?

De standaard procedure is als volgt:
1. U heeft een archiefbestand (meestal zip) gedownload met daarin de afzonderlijk bestanden van de infusion.
2. Pak het zip-bestand uit. In het zip bestand staan meestal een map php-files, een GPL.txt bestand en een readme-bestand. Normaal kunt u in het readme-bestand de volledige procedure lezen, maar bij sommige infusions (test-versies, infusions van de moedersite) ontbreken bestanden of is de indeling van het zip-bestand anders.
3. Upload de inhoud van de map php-files naar de corresponderende mappen op de server. Als de map php-files ontbreekt, dan kan dat zijn omdat de map een andere naam heeft gekregen (html, files, o.i.d.) of dat het niveau php-files ontbreekt. In dat laatste geval zult u in uitgepakte map:
a. direct al een map infusions zien staan (mogelijk met nog meer mappen) -> bestanden uploaden naar corresponderende mappen op de server; of
b. misschien zelfs een map met de naam van de infusion zien staan -> bestanden uploaden naar de map infusions op de server.
4. Ga naar uw site, log in an ga via het Beheerder Paneel -> Systeem Beheer naar Infusions.
5. In de selectie box staan de beschikbare infusions. De niet-geinstalleerde infusions zijn rood. Kies de gewenste infusion en klik op 'Infuseren'.
6. Als het de infusion de eerst geinstalleerde infusion is met een eigen beheerder pagina is, dan zal er een vierde tab verschijnen in het Beheerder Paneel met de naam 'Infusions'. Eventuele beheerdersacties (instellingen, inhoud toevoegen, e.d.) zien dan te bereiken door op deze tab-pagina op de naam van de infusion te klikken.
7. Als de infusion een eigen paneel heeft om inhoud weer te geven, zal dit paneel eerst aangemaakt moeten worden om de inhoud op de site zichtbaar te maken. Ga daarvoor via Beheerder Paneel -> Systeem Beheer naar Panelen/Paneel Beheer en maak een nieuw paneel aan. Geef het paneel een toepasselijke naam, kies uit de Paneel Bestandnaam dropdown-menu het bijbehorende paneel bestand, kies de correcteplaats en zichtbaarheid en voeg het toe. Ga terug naar Paneel Beheer, schakel het paneel in en pas eventueel de positie op de pagina aan.
Top