obey-robots.txt
  

pHpFusion-Nederlands


 Nederlands-, Vlaamstalige pHp-Fusion support site voor België en Nederland.


 PHP-Fusion is een open-source "Content Magagement System" (CMS) geschreven in PHP en MySQL.
 Het beheren van uw site gaat met een eenvoudig en begrijpbaar administratie systeem.
 PHP-Fusion bevat o.a. een forum, shoutbox, enquêtes, profielpagina's, nieuws, fotogalerij, weblinks enz.
 Uiteraard is de standaardinstallatie nog uit te breiden met infusies (modules) en andere thema's (skins).

Inloggen
Geef gebruikersnaam

Wachtwoord



Nog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Gebruikers Online
» Gasten online: 8

» Leden online: 0
» Nieuwste lid: BlackHawk
Recent Online
Articles Hierarchy
Het klaarstomen van een website in phpfusion of andere.
Hoe maak ik een website?

Mensen vragen mij best vaak tips over het maken van een website. Om niet elke keer het zelfde verhaal te typen zal ik hier een paar belangerijke tips geven.


1. Inhoud - Zet eerst alles op papier, of notepad. Wat wil je de mensen duidelijk maken? Wat is jouw boodschap aan het wereldwijde web?


2. Overzichtelijkheid - Goed, je hebt een boodschap en die zet je online. Het belangrijkste is de overzichtelijkheid. Mensen moeten niet in een doolhof van links verstrikt raken, maar weten waar ze moeten zijn voor de informatie waar ze voor komen. Daarom is het belangerijk dat alles er netjes en duidelijk op staat. Laat nutteloze informatie weg. Vooral die tellers, weerberichten, newsscrollers en andere ongein moet je achterwege laten. Vaak is simpel en overzichtelijk veel mooier dan een website die er uiziet als een casino in Las Vegas. Van onder tot boven behangen met knipperende reclameborden. Dat schrikt alleen af.


3. Simpel is cool - Vaak willen mensen die net een website hebben gemaakt de bezoekers overtroeven met allerlei javascriptjes en DHTML truucjes. Zo achtervolgt een lange sliert van sterretjes je muis, of moet je het menu vanuit de rechterbenedenhoek naar het midden slepen voor je naar een andere pagina kan. Heel grappig allemaal, maar onwijs irritant voor de bezoeker, want die heeft er niks aan.


Enkele veel voorkomende irritante scripts.


a. Fullscreen - In I.E.5+ bestaat er een mogelijkheid om het complete scherm te vullen met een webpagina, zonder de tool-, status en exlorerbars. Heel angstig voor onervaren internetters/PC gebruikers die dan uit paniek hun PC gaan herstarten, omdat ze niet weten hoe ze weer uit die fullscreen window moeten komen.


b. Cursor truucjes - Op sommige sites veranderd de muispointer in een kruisje, i.p.v. een pijltje, of achtervolgt een sliert van sterretjes de pointer die dan een raket is, en geen pijtje meer. Nog erger dan dat is dat je een bestand van cometsystems moet gaan downloaden om dan een of ander effect te gaan aanschouwen (met kans op de nodige spy- en adware?).


c. Navigatie scripts - Creatief met het menu omgaan is geen probleem, zolang je als bezoeker maar met zo min mogelijk tussenfases bij de gewenste inhoud kan komen. Maar sommigen moeten de bezoeker weer eens overtroeven met hun 'kennis van DHTML' waardoor je het menu uit een of andere hoek moet toveren door op Ctrl+M te moeten drukken. En dan blijkt dat niet te werken omdat je Netscape of Opera hebt, of Mozilla. Soms ziet het navigatiemenu er in I.E. fantastisch uit, maar omdat DHTML in Netscape vaak niet of anders werkt, ziet het er daar als een puinhoop uit.

Geef mij maar het ouderwetse menu (zie linkerzijde).


d. Et cetera - Ik kan nog wel doorgaan, maar voor de lieve vrede laat ik het hier bij.


4. Verantwoord gebruik - Ter aanvulling op het bovenstaande: Wanneer kan je javascript wel gebruiken? Ze hebben dat toch niet voor niks uitgevonden? Inderdaad, een mes kun je gebruiken om te doden of om je brood mee te smeren. Zo geldt voor javascript ook zo iets als verantwoord gebruik. Het kan heel nuttig zijn, maar ook irritant wanneer je er te overdadig mee omgaat.

Pop up scripts kunnen heel nuttig zijn om een kanttekening in een verhaal te weer te geven. Maar ook heel irritant wanneer je bij het laden van een pagina overdonderd wordt door de vele reclame popups. Hou in je achterhoofd altijd deze regel: "Is het nuttig voor de bezoeker?"


5. CSS - Stylesheets zijn heel handig. Je kan daarmee de stijl van je pagina aangeven. Je zegt dan: Hey, het font type moet overal Arial zijn, alleen capitol 1 moet Verdana zijn, en alle letters moeten Cyan als kleur krijgen, behalve in de navigatie: die moeten knalrood zijn. En de tabellen zijn beige, maar de linkertabel is gewoon wit, et cetera...


6. Laden - Niet iedereen beschikt over kabel of ADSL, dus is het belangerijk om rekening te houden met de laadtijd van een pagina. Ga er maar vanuit dat het merendeel nog een 56k modem heeft of mischien wel 28k. Dus plaatjes van meer dan 1 MB kun je maar beter comprimeren. Ga er maar van uit dat je pagina in het totaal minder dan 50kb moet zijn, dan hou je je bezoekers te vriend. Het gaat tenslotte om de boodschap, niet om de plaatjes of andere tierlantijntjes.


7 Plaatjes - Plaatjes kun je het best gebruiken om je verhaal te versterken. En heb je het ideale plaatje dat je verhaal kan illustreren gevonden, zorg er dan voor dat het genoeg gecomprimeerd is. Wel zodanig gecomprimeerd dat er niet teveel kwaliteitsverlies is.


8. Flash - Leuk voor een presentatie, voor een muziek- of filmsite, of als navigatie. Maar heel hinderlijk in handen van mensen die denken dat ze er heel goed in zijn (niet dus!). Een keertje was ik op een site en zag een stuiterende bal op de openingspagina. Heel leuk voor even, maar ach wat is het nut ervan. Opeens haperde mijn hele PC en liep vast. Ik keek naar mijn taskmanager en zag dat de CPU usage op 100% stond. Toen ik die webpagina met het flashfilmpje afsloot daalde de Usage weer naar 2%.

Mensen die met flash beginnen zouden moeten worden verplicht een cursus Verantwoord Flashgebruik te volgen :-)


9. Bezoekers - Voor je je site tentoonstelt aan de grote massa, test 'm nog even goed. Verplaats je in een bezoeker. Denk je dat de bezoeker na het aanschouwen van jouw website een kopduikeling maakt van enthousiasme, laat 'm dan nog even aan een paar vrienden zien. Als die ook net zo blij zijn met het resultaat, gooi 'm dan pas op het web.


10. Zoekmachines - Okay, jij hebt 's werelds beste website gemaakt, maar nu moeten ze die nog zien te vinden. Met programma's als Addweb kun je je aanmelden bij de zoekmachines. Maar voor je je aanmeld, zorg dan eerst dat je metatags in orde zijn. Daarmee kun je de zoekmachines vertellen wat je pagina allemaal te bieden heeft.
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

Awesome! Awesome! 0% [No Votes]
Very Good Very Good 100% [1 Vote]
Good Good 0% [No Votes]
Average Average 0% [No Votes]
Poor Poor 0% [No Votes]